Musikens utveckling – Den digitala revolutionen

Den digitala musik-revolutionen har även nått Ultima Thule och man säljer inte alls lika bra som man gjorde under sin storhetstid. När datorerna och internet blev en del av vår vardag så ändrade de en hel industri. Vem går till skivaffären och köper en fysisk cd-skiva idag? Finns det ens några skivaffärer kvar att handla från?

Internet och piratkopieringen

I slutet på 90-talet och i början på 2000-talet så började ADSL att bli en del av internetstrukturen i Sverige, det betydde snabbare uppkopplingar. Ungefär samtidigt dök det upp en tjänst i USA som fick namnet Napster, en sida där man kunde ladda hem piratkopierat material helt fritt. Oavsett vart man befann sig i världen så kunde användare ladda hem låtar och hela musikalbum till sina datorer. Programmet skannade av användarens dator efter musik och laddade sedan upp det i en gemensam databas som blev sökbar av alla som hade Napster på sin dator. Den långsamma hastigheten som vi hade i Sverige vid den här tiden gjorde att en låt tog flera minuter, och kanske timmar att ladda hem. När ADSL blev standard gick det betydligt snabbare och då kunde man ladda hem en låt på under en minut samt ett helt eller flera album på under en timme. Då hände det grejer. Då exploderade piratkopieringen men Napster blev dock föremål för flera stämningar i USA och tillslut så fick man stänga den ursprungliga tjänster för att starta upp en laglig nedladdningstjänst.

Det var bara början på piratkopieringen av musik över internet. När Napster fick stänga kom man på andra sätt att sprida musiken. I stället för att lägga allt på en central server så skickade man trafiken direkt mellan användarna. Man kopplade bara upp sig via en P2P-teknik och kunde på så sätt ladda ner och dela musik. Upphovsrättsmännen hade på så sätt inget företag eller person att stämma. Inte enligt den tidens regelverk. Nu ändrade man dock om dessa så det gick att stänga ner de så kallade ”P2P-Hubbarna”.

Torrent-fildelning blev nästa grej där man laddade hem fragment av filer i en svärm av trafik som krypterades innan de blev till en 100 % komplett fil på användarens dator. Dagens Torrent-teknik är inte spårbar så nu försöker man att ta ner de stora siterna som listar Torrent-filer, en av dem är The Pirate Bay.

Spotify minskade piratkopieringen

Det är bevisat att Spotify har minskat piratkopieringen av musik. När en bra laglig tjänst blev tillgänglig för allmänheten så kunde man vända på trenden med olaglig nedladdning av musik. Idag finns piratkopieringen av musik men vi vågar säga att den inte är i närheten av vad det var före lanseringen av Spotify.

Vi har ändrat våra vanor och idag vill vi inte äga musiken eftersom den tar för mycket plats. Att köpa och ladda ner musik tar tid och nu när vi har mobiltelefoner så vill vi ha allt snabbt. Det är mycket lättare att söka upp låtar och spellistor på Spotify.

Vi använder Youtube som ett komplement som inte alls kostar, men där får man se och höra reklam.